Lepas Asar Mereka Masuk Bilik. Apa Yg Mereka Lakukan Buat Ramai Kata WOW

Loading...

Hai. Nama aku Aqilah bukan nama sebenar. Umur aku 20-an. Aku bekas mahasiswa di salah sebuah ipta di pantai timur. Cerita yg ingin aku ceritakan adalah bagaimana tiga orang rakan ku berjaya menurunkan berat badan mereka tanpa makan produk pelik2 di pasaran. Kisah ini bermula semasa kami berada di semester 4.

Farah merupakan salah seorang dari mereka bertiga tu. Dia la yang cerita kisah ni kat aku. Hebat. Ikuti cerita Farah di bawah ni.Untuk pengetahuan korang, aku dan kawan kawan ku, A dan S memang menetap di kolej. Walaupun kami sibuk dengan kelas dan assignment, tapi kami akan curi Lebih kurang satu jam setiap petang.Selepas sahaja kami solat asar, aku akan pergi ke bilik A dan S (memandangkan mereka sebilik). Masuk sahaja aku ke dalam bilik itu, bermulalah aktiviti mengeluarkan peluh.

Perkara pertama yang akan kami lakukan adalah memastikan lantai bilik bersih dari semua benda termasuk karpet. Kami juga akan menutup kipas untuk memastikan pengeluaran peluh pada tahap maksima.Kami akan pasang lagu lagu yg boost kan semangat kami. Antara exercise yg kitorang buat adalh berlari dalam dalam 15 minit pertama. Walaupun bilik itu kecil tapi bila kitorang lari, mmg byk jgk lah peluh yang keluar.Bila heartbeat pun dh start laju, kitorang pun buat lah jumping jack, squat, wall sit dan macam macam lah. Cukup satu jam kitorang berhenti dan buat cooling down.

Kitorang juga tak lupa untuk mengubah cara pemakanan. Memandangkan kami bertiga ni melayu yang terlalu sayang kan nasi, kami hanya mengurangkan portion nasi.Kalau dulu, bila lunch je, kitorang akan beli sebungkus nasi seorang. Tapi bila dah ada dlm program kurus ni, kitorang beli sebungkus dan kongsi tiga orang. Apa yang penting, kuatkan azam.Malam pulak kitorang akan pastikan makan sebelum 8 malam. Kitorang makan roti wholemeal dan peanut butter je. Kitorang jgk tak lupa kan teh hijau sebagai minuman setiap pagi, petang dan malam.

Jujur aku cakap, minggu pertama mmg kitorg mcm rasa benda ni sia-sia..tp masuk je minggu ketiga, ramai yg tegur, eh muka makin kecil, baju nampak besar. Siapa tak bahagia kan?hahaa
Dan kenapa kitorang exercise dalam bilik? Sebab kitorang masih tak ada keberanian untuk tunjukkan usaha kitorang dkt orang lain. Sbb aku tahu sgt , mesti akan ada yg cakap “hangat-hangat tahi ayam lah tu..”So., kpd korang yang tgh dlm proses nak kuruskan badan tu, teruskan. Mmg korang rasa mcm sia-sia, tp once ada org tegur pasal perubahan saiz badan kau, percayalah, kau akan gembira dan semangat sangat untuk teruskan kehidupan.

Sekarang aku dan diorang dah habis belajar. Kepada A dan S, aku doakan kau bahagia dgn suami masing masing. – Tiga serangkai Farah via Aqilah IIUM.

Aku Pegang La Gear. Lain Mcm Je Gear Ni. Aku TERKEJUT Bila Aku Tengok………

Nama aku Fatin. 7 tahun lepas masa umur aku 19tahun aku suruh abah daftar aku amik lesen kereta. Ok. Abah daftar la kat salah sebuah driving school yg femes kat selangor. Belajar sampai lulus.

1

1st class cikgu suruh biasakan main gear. Aku dah penah main gear sebab abah penah ajar. Lepas tu cikgu tu tengok aku mcm dah pro je. Dia kata jom la saya ajar jalan raya. Dlm ni penuh la. Aku cuak la. Tapi xpe la cikgu tu ajar.ok la. Dah settle semua sesi pembelajaran. Tibalah masanya aku nak test jpj. Ok. Parking, bukit, 3 penjuru mmg meletops la aku buat. Sampai ade cikgu lain tu kata kat budak2 dia. Kamu buat mcm dia. Tengok dia berenti atas bukit mcm mana. Mesti la aku dengar sebab bukak tingkap time tu. Hehe. Pastu jalan raya pulak. Tadi dah poyo2 elok.

Jalan tak sampai 10 minit mati enjin. Jpj tu garang. Dia kata dah turun. So jpj tu yg drive balik. Makna kata failed la aku.pastu masa dlm kereta nak balik. Cikgu tu kata kat aku. Pelajar saya semua lulus. Ade sorg je tak lulus. Hek elehhh perli pulak. Aku gelak je la. Pastu test ke2 jalan raya. Jpj garang dan gemuk. Jpj tu gemuk aku pun gemuk. Naik kereta kancil. Sesak ooo. Masa nak betul cermin belah jpj tu mmg tak sampai la tgn aku. Kalau sampai pun kene jpj tu. Lps tu jpj tu kata biar la saya buat. Awak tgk la nmpk ke tak. Ok.tgh2 jln tu ade sorg jpj ngan student kereta rosak tepi jalan. Haa.. tempat aku belajar ni test jpj dia hari rabu ke ke khamis je ntah. Sehari je seminggu. Jpj aku suruh bg signal benti tepi tolong amik jpj dgn budak tu. Lagi la aku takut. Aku bawak 2 jpj. Aku masa tu memberikan fokus yang tak berbelah bahagi la. Ok. Alhamdulillah pegi balik aku drive. Selalunya kalau pegi balik kita drive potensi utk lulus tu tinggi. Jpj tu bagi borg markah. Nak hantar kat pejabat. Aku tak tgk sebab mmg rasa lulus dah. Happy je aku jalan.

masa sampai pejabat. Tengah tunggu turn. Aku teringat nak cek borg markah aku tu. Teka wei… aku gagal. Gila betul. Mmg aku bad mood. Mula la aku rasa nak baling sofa2 semua. Nyampah la. Aku call abah. Suruh abah amik. Taknak balik dengan cikgu. Abah kata gagal ke. Dgr suara pun tahu. Test jpj ke2 aku gagal !Aku amik tarikh test ke3. Tapi masa tu aku dah masuk belajar. Aku mintak excuse. Lagi pun masa tu orientasi je. Aku balik buat 3rd test. Aku pegi la hari kejadian dengan harapan tinggi utk lulus. Ok aku dpt jpj hensem yg putih. Dia agak baik. Sebab masa aku tgh bwk tu dia kata jgn takut dik. Nanti nak bawak kereta tak boleh takut2. Dia je jpj yg ramah dengan aku sembang2. Aku mmg takut gila. Sebab aku xde pegi kelas sblm test ketiga ni. Tengah takut2 tu aku kalut2 nak bawak kete nak tukar gear.

Aku pegang la gear. Tapi mcm lain je gear ni. Aku pegang lagi. Serius mmg lain. Aku tgk la. Korang tau aku pegi pegang lutut jpj tu. Bongok je. Nak gelak takut. Jpj tu diam lps tu dia senyum. Dia kata. Kan saya dah kata jangan takut. Rilek2 je. Aku cakap sorry sorry encik. Saya tak sengaja. Dia kata. Xpe. Lain kali jgn takut sangat. Hati2. Aku diam. Gila kau. Takut aku.lps tu jpj tu bg borg markah suruh hantar kat ofis. Aku dah tak konfiden lulus dah. Dah la aku buat hal tadi. Masa naik tangga ofis tu aku tengok gak la markah aku. Andddd…alhamdulillah yayyyyy aku lulus. Akhirnya, selepas 3 kali test… fuhhhhh.

Buat adik adik yang nak amik lesen tu kakak manis nak ucapkan good luck. Jgn ko pegang pulak lutut jpj tu. Fatin via IIUM.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *